Beleggingsstrategieën

Buy the dip

Buy the dip is precies wat het zegt en een veelgebruikte investeringsregel van Warren Buffet: het kopen van aandelen als ze gezakt zijn. Het klinkt logisch om te kopen als een aandeel goedkoop is en te verkopen als een aandeel duur is. Maar op het moment zelf weet je niet of de dip net begonnen is of dat het aandeel nog verder daalt.

Het is altijd belangrijk om te begrijpen waarom een aandeel daalt. Daalt deze door wanbeleid van het bestuur, of een mogelijk faillissement? Dan kun je beter niet beleggen in dit bedrijf, ook niet in de dip. Maar maakt de hele markt een crash mee, dan kan het zomaar zijn dat de aandelen die nog steeds fundamenteel sterk zijn goedkoop ingekocht kunnen worden.

Waarde investeren

 

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging is geld inleggen op vaste intervallen. Het probleem op de aandelenmarkten is vaak dat je de markt niet kunt timen. Je kan verwachten dat een aandeel of de markt daalt, maar terwijl je op die daling zit te wachten kan de markt een stuk stijgen. Waardoor je die stijging misloopt.

Met dollar cost averaging koop je iedere maand/kwartaal of half jaar aandelen. Hierdoor middel je de potentiële dalingen, maar ook stijgingen. Sommige momenten van inkoop zul je tenslotte op een hoogtepunt instappen, en andere momenten zul je op een dieptepunt instappen. Aangezien het heel moeilijk is om de markt goed te timen is dit een goede manier om toch te profiteren van lange termijn stijging van de aandelenbeurzen.

Dollar cost averaging is uitermate geschikt als je een maandelijks of ieder kwartaal een deel van je salaris belegt op de beurs.

Dollar value averaging

Dollar value averaging lijkt op dollar cost averaging, maar hierbij kijk je vooral naar de waarde van je investering. Iedere interval vul je je investering aan tot een bepaalde waarde. Stel bijvoorbeeld dat je iedere maand geld inlegt om het aandeel Shell te kopen. Je besluit om voor €10.000 geïnvesteerd te zijn in Shell en koopt 500 aandelen van €20 per stuk. Je totale waarde in Shell is nu €10.000.

De volgende maand kijk je naar je positie. Stel, Shell is gezakt naar €18 per aandeel. Een totale waarde van €9000.. Volgens het Dollar value averaging model moet je vervolgens voor €1000 aan aandelen Shell kopen om weer op de €10.000 uit te komen. Je koopt dus 55 aandelen bij om weer op een totaal van €10.000 in Shell uit te komen.

Stel nu dat de volgende maand de koers gestegen blijkt te zijn, dan verkoop je wat aandelen Shell om weer op €10.000 uit te komen.

Met deze strategie koop je in theorie aandelen in als de koers gedaald is en je verkoopt als de koers gestegen is. Dit is precies wat je wilt met het timen van de markt, alleen ben je altijd wel geïnvesteerd in een bedrijf zodat je niet teveel stijging misloopt en je neemt op tijd een stukje winst zodat je niet teveel verlies loopt bij dalingen.

Top-down investeren

Top down investeren betekent aandelen kopen op basis van een breder beeld van de markt. Stel bijvoorbeeld dat je denkt dat de economie van Nederland zal groeien, dan kun je een brede AEX indextracker kopen. Zo ben je heel breed belegt en speel je in op die mogelijke groei van de economie.

Als je denkt dat de economie zal krimpen kun je juist weer aandelen verkopen en in cash afwachten, of aandelen verkopen en defensieve fondsen kopen zoals goud trackers of short posities op de AEX.

Bottom up investeren

Bottom up investeren is juist investeren in individuele aandelen. Hierbij doe je diepere analyse op een aandeel en de markt waarin deze zich bevind en kom je tot de conclusie dat er veel potentieel in zit ongeacht wat de rest van de markt doet. Hierbij kun je ervoor kiezen om in ieder geval in dit aandeel te beleggen. Deze manier vergt veel meer analyse dan Top-down investeren.

Fundamentele analyse

Deze beleggingsstrategie is het bekijken van de markt als geheel of een individueel bedrijf. Je kijkt dan naar wereldwijde gebeurtenissen, landelijke gebeurtenissen en cijfers en baseer je daarmee wat er met de de markt zal gebeuren. Als je fundamentele analyse doet op individuele bedrijven kijk je naar de orderstroom, kwartaalcijfers, aandeelhoudersvergaderingen enz.

Technische analyse

Technische analyse is puur en alleen kijken naar het aandeel of de koers uit het verleden en daaruit patronen herkennen en hierop anticiperen. Technische analisten kijken niet naar de fundamentele aspecten van een bedrijf of markt, maar naar het koersverloop. Ze kijken bijvoorbeeld naar eerdere toppen, eerdere bodems, 200 daags gemiddelden enz.

Het kan lonen om fundamentele analyse en technische analyse met elkaar te combineren. Het kan zomaar zijn dat je fundamenteel negatief bent over de markt, maar technisch positief. Je kunt dan nog steeds een positie innemen, maar ervoor kiezen om een kleinere positie in te nemen. Of nog even te wachten tot je fundamentele visie verandert.

Contrair investeren

Contrair investeren

Warren Buffet strategie

Dit is misschien wel de beste beleggingsstrategie. De strategie is heel eenvoudig en bestaat uit 4 belangrijke regels:

  • Beleg in bedrijven die je begrijpt
  • Het bedrijf moet lange termijn groei laten zien
  • Het management moet goed zijn
  • De aandelen moeten goedkoop zijn

Beleggen in bedrijven die je begrijpt is niet heel ingewikkeld. Pepsi Cola maakt frisdrank. Refresco Gerber bottelt dranken. Ahold verkoopt levensproducten in de winkel (AH) en online (Bol.com). Dit zijn allemaal bedrijven die makkelijk te begrijpen zijn. Flowtraders, een flashtrader dat daghandel doet in derivaten, is weer wat ingewikkelder te begrijpen.

Lange termijn groei betekent dat het bedrijf in het verleden in omzet gestegen is, en dat mogelijk in de toekomst ook nog kan.

Dat het management goed moet zijn is duidelijk en hiervoor moet je je wat dieper in het bedrijf verdiepen. Maar aan de andere kant moet je je ook beseffen wat de invloed kan zijn van een manager. Elon Musk, de eigenaar van elektrisch autobedrijf Tesla is een goede manager, maar volgens velen is hij essentieel voor Tesla, als hij plotseling zou komen te overlijden zal het aandeel waarschijnlijk flink ineenzakken. Aan de ander kant, als morgen de CEO van Coca Cola overlijd, dan is een vervanger zo gevonden. Het aandeel zakt misschien, maar het verkopen van cola is iets dat veel CEO’s kunne. Een visionair als Elon Musk vervangen is lastiger.

De laatste regel is dat de aandelen goedkoop moeten zijn. Dit is vaak na een crash of een recessie in de markt. Je hoeft niet de bodem te timen, maar je kunt bijvoorbeeld bij iedere 10% daling bijkopen. Of bij 20% daling dubbel bijkopen.