Beleggen in goud en zilver

Goud en zilver zijn grondstoffen die veel gebruikt worden in de industrie. Goud wordt bijvoorbeeld gebruikt in computerchips. Maar goud en zilver worden vooral als veilige haven gezien. Vroeger gebruikten we gouden en zilveren munten als betaalmiddel. Later gingen we papiergeld gebruiken welke gekoppeld was aan een bepaalde hoeveelheid goud. Je bracht je goud naar de bank en kreeg daar papiergeld voor terug. Met dat papiergeld kon je vervolgens nieuwe spullen kopen terwijl de bank netjes het goud beheerde. De volgende eigenaar van het papiergeld kon vervolgens naar de bank om het goud op te eisen.

Ondertussen kon de bank het goud gebruiken om weer meer papiergeld uit te lenen aan mensen die een lening nodig hadden. Immers, niet iedereen kwam het goud ophalen. Dat bleef vaak gewoon bij de bank liggen. Hiermee konden banken geld scheppen en leningen verschaffen.

Banken moesten wel altijd een minimale hoeveelheid goud in kas hebben ten opzichte van de leningen die ze uit hadden staan.

Op een dag is dit afgeschaft en was de dollar niet meer gekoppeld aan goud. We bleven de dollar wel als betaalmiddel gebruiken en beloofden elkaar om deze munt te accepteren in winkels en op onze loonstrookjes.

Hierdoor is fiat geld ontstaan. Geld dat gebaseerd is op vertrouwen en niet op een fysiek edelmetaal.

Het is in de geschiedenis al een paar keer gebeurd dat een munt waardeloos werd. In deze gevallen had je beter goud en zilver kunnen kopen van je geld omdat goud en zilver vaak een waarde blijft behouden. De waarde van goud en zilver gaat weliswaar omhoog en omlaag, maar deze is nog nooit waardeloos geworden. Terwijl verschillende fiat munten al waardeloos zijn geworden in het verleden. Denk bijvoorbeeld aan de Zimbabwaanse dollar, maar ook de Deutsche Mark na de tweede wereldoorlog, of de gulden. Sommige munten zijn op gecontroleerde wijze omgezet in de nieuwe (gulden naar euro.). Anderen zijn waardeloos geworden door hyperinflatie (Zimbabwaanse dollar). In deze gevallen kunnen oude schulden afbetaald worden met een waardeloze munt waarna men weer opnieuw kan starten met een nieuwe munt zonder schulden. Hier maak je de schuldeisers niet heel blij mee, maar dit mechanisme zorgt er wel voor dat landen technisch niet failliet kunnen gaan.

Zilver en goud worden door de eeuwen heen altijd gezien als een waardevolle baken als het vertrouwen in fiat geld verdwijnt. Op moment van schrijven is de goud en zilverprijs aan het stijgen vanwege het dalende vertrouwen in de euro. Als je wilt beleggen in goud en zilver doe je dat vooral om dat je denkt dat er een recessie aan zit te komen of als je denkt dat de munt die je hebt waardeloos dreigt te worden. Hiermee heb je een verzekering tegen het verliezen van je vermogen.

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud en zilver. Natuurlijk kun je deze munten en baren kopen bij een handelaar. Maar je kunt ook beleggen in een ETF die fysiek goud aanhoudt. Een andere manier is om te beleggen in bedrijven die goudmijnen exploiteren, of een goudmijn ETF.

Fysiek goud en zilver kopen

BTW vrij zilver en goud kopen

Goudmijnaandelen

Goud ETF

Zilver ETF