Wat is beleggen?

Beleggen is iets kopen in de verwachting dat de onderliggende waarde stijgt om het later met winst te verkopen. Het meest bekende voorbeeld is het beleggen in aandelen.

Stel dat een bedrijf een nieuwe fabriek wil bouwen om te groeien. Dan heeft dat bedrijf geld nodig om die fabriek te bouwen, personeel aan te nemen, grondstoffen te kopen, enz. Als dit bedrijf dit geld niet heeft kan het ervoor kiezen om aandelen te verkopen. Het bedrijf wordt in dit geval in stukjes geknipt en de stukjes worden verkocht. Kopers betalen vervolgens geld in ruil voor een of meerdere aandelen. Van dat geld kan het bedrijf de fabriek bouwen. Vervolgens kunnen er meer producten verkocht worden en kan de aandeelhouder de aandelen weer verkopen als deze meer waard zijn geworden.

Er zit natuurlijk wel een risico aan. De fabriek kan beschadigen door een natuurramp, het bedrijf kan misschien de producten niet verkopen of er staat een concurrent op die marktaandeel afpakt. In deze gevallen kan het zijn dat de aandelen minder waard worden. Dat is het risico dat je loopt als aandeelhouder.

Beleggen is dus eigenlijk een aankoop doen in de veronderstelling dat deze aankoop in de toekomst met winst weer verkocht kan worden.

Naast beleggen in aandelen kun je ook beleggen in andere producten. Bijvoorbeeld valuta. Je koopt dan bijvoorbeeld dollars in de verwachting dat je ze later weer kunt verkopen voor meer euro’s dan waarvoor je ze gekocht had. Je kunt ook beleggen in grondstoffen als goud en zilver. Maar ook in olie of tarwe.

Een andere veelgehoorde vorm van beleggen is beleggen in vastgoed. Je koopt een huis, appartement of kantoorpand met de intentie om het later te verkopen voor een hogere prijs. Of het te verhuren voor een maandelijks passief inkomen.

Ook zijn er zogeheten derivaten waarin je kunt beleggen. Zo kun je beleggen in opties en hefboomproducten. Ook kun je beleggen in obligaties.

Er zijn veel verschillende soorten beleggers, de ene is een aandelen belegger, de ander een obligatie belegger en er zijn forex beleggers (valuta). Het kan soms ook geen kwaad om in meerdere van deze categorieën te beleggen, om zo spreiding aan te brengen in de portefeuille. In de rest van dit dossier worden alle soorten beleggingen dieper uitgelegd en kun je voor jezelf bepalen welke beleggingen bij jou passen.